Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Παιονία: Ανταλλαγή έκτασης με γη Μονής για τουριστικούς σκοπούς



Ο Δήμος Παιονίας Κιλκίς και το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου, αποφάσισαν και ενέκριναν αντίστοιχα την ανταλλαγή
ιδιόκτητης δημοτικής δασικής έκτασης όμορης με το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου, εμβαδού 27.374,91τ.μ., όπως αυτή περιγράφεται αναλυτικά στο τοπογραφικό διάγραμμα του Τοπογράφου Μηχανικού Ελευθερίου Καραγκιόζη, στο οποίο δηλώνεται συνολικά η προς ανταλλαγή έκταση 39.773,95 τ.μ., με ίσης αξίας ιδιόκτητη έκταση από τα δέκα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια αγροκτήματος Πενταλόφου, ιδιοκτησίας του Ιερού Κοινοβίου.  
Στο σκεπτικό της ανωτέρω απόφασης, ο Δήμος Παιονίας συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την οικονομική ωφέλεια που θα προκύψει από τα ετήσια τιμήματα των ενοικίων των 40 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων αλλά και την επιδίωξη αύξησης της επισκεψιμότητας και τόνωσης της τουριστικής κίνησης, για παράδειγμα μέσω της δημιουργίας μοναστηριακών περιηγήσεων.  
Μετά την εξέταση αιτημάτων αντιρρήσεων από την Επιτροπή εξέτασης  κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, ενδεχομένως κάποια δασικά τμήματα να απωλέσουν τον δασικό τους χαρακτήρα και να χαρακτηρίζονται πλέον ως μη δασικά, με συνέπεια τη μείωση της δασικής έκτασης σε όφελος της μη δασικής. Αυτά τα επιπλέον μη δασικά δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ακολουθούν την νομική οδό μεταβίβασης που περιγράφεται στη σχετική απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να μεταβληθεί το συνολικό εμβαδόν της παραχώρησης, δηλαδή το σύνολο των 39.773,95 τ.μ., ενώ ο καθορισμός της αξίας των ανταλλασσόμενων εκτάσεων έχει καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή σε 0,30 ευρώ /τ.μ.
Τέλος, τυχόν διαφορά αξίας υπέρ του δήμου, θα κατατεθεί στο λογαριασμό της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου ενώ τυχόν αρνητική διαφορά δεν θα καταβληθεί από το Δήμο στο Ιερό Κοινόβιο.

http://www.tornosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.