Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Πολύκαστρο : Νερό από το Πάικο για όλη την Παιονία

Η ανίχνευση αρσενικού στα υπόγεια νερά πολλών περιοχών του Κιλκίς (Κρούσια, νότιο τμήμα του νομού και περιοχές της πεδινής Παιονίας) έχει διαγνωσθεί
εδώ και πολλά χρόνια και κατά καιρούς, κυρίως στους θερινούς μήνες, το ζήτημα παρουσιάζει έξαρση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άσπρου όπου σε μια από τις δυο γεωτρήσεις του δικτύου έχει ανιχνευθεί αρσενικό με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός δικτύου.



Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας τέθηκε το πρόβλημα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους από μερικούς κατοίκους που παρέστησαν και έλαβαν το λόγο.
Η κ. Βασιλική Βουζελάκη αναφέρθηκε σε μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα αρσενικού στον Άσπρο και το Αξιοχώρι Το νερό είναι ακατάλληλο το καλοκαίρι ακόμα και για πλύσιμο (καθαριότητα) με αποτέλεσμα "να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό, κατήγγειλε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Γεωργία Θεοφανοπούλου ζήτησε την επίλυση του προβλήματος επάρκειας και καταλληλότητας του πόσιμου νερού. Δεν το ζητούμε, το απαιτούμε, τόνισε εμφατικά.
Την έκπληξη και την οργή της εξέφρασε για το ίδιο θέμα η πρώην δήμαρχος Αξιούπολης και δημ. σύμβουλος Σόνια Συμεωνίδου. "Δίνατε ακατάλληλο νερό στους δημότες του Άσπρου όλο το καλοκαίρι;" ενώ στη συνέχεια ο και γιατρός δημοτικός σύμβουλος Νίκος Καπουτζής υπήρξε περισσότερο απαιτητικός: Ντρέπομαι ως δημοτικός σύμβουλος να ακούω μανάδες να λένε πως κινδυνεύουν τα παιδιά τους. Δώστε λύση" προσκάλεσε τη διοίκηση του δήμου.


Αθ. Τζούρτζος: Ενίσχυση με νερό από Πολύκαστρο
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑ Παιονίας Αθανάσιος Τζούρτζος έδωσε τόσο το ιστορικό όσο και την προοπτική επίλυσης του θέματος. Το πρόβλημα έρχεται από παλιά. Ανιχνεύτηκε ποσότητα αρσενικού στο νερό της μιας γεώτρησης, σε όρια πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα (0,1 με όριο το 10). Ωστόσο το νερό της εν λόγω γεώτρησης δεν εισέρχεται στο δίκτυο, παρά μόνο το καλοκαίρι όπου αυξάνονται οι ανάγκες. Ύστερα από απόφασή της η Τοπική Κοινότητα Άσπρου ζήτησε την ενίσχυση του δικτύου με πρόσμειξη νερού και από την εν λόγω γεώτρηση, επειδή οι κάτοικοι θέλουν να ποτίζουν τους μπαχτσέδες τους. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του δήμου δια της ΔΕΥΑ θα δώσει λύση με νέο αγωγό που θα ενισχύσει το δίκτυο του Άσπρου με νερό από το δίκτυο Πολυκάστρου, ανέφερε ο κ. Τζούρτζος. 
Ενημέρωσε επίσης ότι γίνεται η επιμέτρηση για το νέο αγωγό η χρηματοδότηση κατασκευής του οποίου είναι εξασφαλισμένη με 200.00 ευρώ από το δήμο Παιονίας.


Χρ. Γκουντενούδης: Λύση είναι το Πάικο και ...πλησιάζει
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους δημότες όταν καταγγέλλουν "καρκινογενέσεις" και επέκτεινε την οριστική λύση της επάρκειας νερού στην υδροδότηση ολόκληρου του δήμου από τα νερά του Πάικου. Κι αυτό πέραν της εκ των ενόντων λύσης που παρουσίασε ο κ. Τζούρτζος.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ελάχιστα απομένουν για την πλήρη ωρίμανση της μελέτης υδροδότησης του δήμου από το Πάικο. Και η πίεση πλέον θα μεταφερθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την χρηματοδότηση κατασκευής ενός έργου αρκετών εκατομμυρίων ευρώ , με το οποίο θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η επαρκής και με υγιεινό νερό υδροδότηση του δήμου.


/www.eidisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.