Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Παιονία : Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας για τα διόδια - Ψήφισμα

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας για τα διόδια.
Έγκριση ψηφίσματος κατά πλειοψηφία.
Ψήφισμα
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παιονίας εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο την δυσαρέσκεια του προς την «Εγνατία οδό ΑΕ» για την έναρξη εργασιών κατασκευής παραπλεύρων διοδίων στον κόμβο του Πολυκάστρου , της Π.Α.Θ.Ε., χωρίς καμία ειδοποίηση προς τον δήμο.


Η λειτουργία διοδίων για την χρήση του δρόμου αμφίδρομης κίνησης , Πολύκαστρο – Χαλάστρα , που κατασκευάστηκε πριν 50 χρόνια και είναι ο πλέον επικίνδυνος Ελληνικός αυτοκινητόδρομος είναι μη αποδεκτή από τον δήμο Παιονίας.
Η υπουργική απόφαση 6686 / 14.11.2014 στο άρθρο 1 παρ. 1 όριζε ρητά ότι η επιβολή διοδίων επί του οδικού άξονα της Εγνατίας και επί των καθέτων αυτής αξόνων γίνεται για την αποπληρωμή των δαπανών κατασκευής , τη λειτουργία , την συντήρηση , την βελτίωση και την επέκταση του αυτοκινητόδρομου.

Με την υπ’ αριθμ. ΔΣΝγ/οικ.35897/ΦΝ393 - 27/11/2017 κοινή υπουργική απόφαση απαλείφθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 1 της 6686/14.11.2014. Αυτή η μεταβολή και οι μνημονικές υποχρεώσεις που υπεγράφησαν την περίοδο εκείνη έδωσαν την δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρά σε κατασκευές των προγραμματισμένων σταθμών διοδίων και να προγραμματίζει την λειτουργία τους.
Η κοινή υπουργική απόφαση του 2017 όσον αφορά τον κόμβο του Πολυκάστρου παραβιάζει το Εθνικό και Ενωσιακό δίκαιο. Παραβιάζει συγκεκριμένα την αρχή της ανταποδοτικότητας που συνοδεύει κάθε απόφαση επιβολής τελών. Στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο δεν υπάρχει διαχωριστικό διάζωμα ούτε δυο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Εκτός τούτου παραβιάζεται και το άρθρο 2 της Κ.Υ.Α. Δ17γ/06/238/ΦΝ 447.α/29-10-2013 που θέτει ως προϋπόθεση ο δρόμος στον οποίο επιβάλλονται τα τέλη να έχει κατασκευαστεί ή αναβαθμιστεί σημαντικά εντός 30 ετών πριν το 2008. Για το τμήμα αυτό της Π.Α.Θ.Ε. η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει.
Για τους δημότες της Παιονίας το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και υπερβαίνει νόμους και υπουργικές αποφάσεις. Είναι η απώλεια της ζωής και οι σοβαρότατοι τραυματισμοί από τα συνεχή ατυχήματα που γίνονται στον δρόμο αυτό με πρώτη κατά ποσοστό αιτία την είσοδο στο αντίθετο ρεύμα.

Το δημοτικό συμβούλιο της Παιονίας απαιτεί και θα διεκδικήσει προς κάθε κατεύθυνση την κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πολυκάστρου – Χαλάστρας και δεν θα δεχτεί την λειτουργία διοδίων πριν από αυτήν. 
30 Οκτωβρίου 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.